امام زمان در چه تاریخی متولد شد ودر کجا زندگی کردند؟ ایشان در ۱۵شعبان ۲۵۵ق ، با وجود جو امنیتی ماموران حکومت عباسی، در خانه امام عسکری علیه السلام به دنیا آمدند به دلیل وضعیت خفقان آور در آن زمان تولد آن حضرت کاملا مخفیانه صورت گرفت. نام اصلی ایشان محمد ملقب به ابوالقاسم است.ایشان هم نام و هم لقب پیامبر اکرم (ص) هستند. لقب های آن حضرت مهدی، خاتم، منتظر، حجت، صاحب الامر، صاحب الزمان و….است. . امام زمان حضرت مهدی (عج) در سحرگاه نیمه شعبان در سامرّا متولد شدند. تا سن پنج سالگی زیر نظر پدر بزرگوار خود و مادرشان نرجس خاتون که اگرچه از خانواده های مرفه آن زمان بوده ولی به مادیات اهمیت چندانی نمی داده است پرورش یافته اند .مادر بزرگوارشان زنی دیندار و پرهیزگار بوده و در تربیت ایشان نقش به خصوصی داشته است.
ولادت حضرت چگونه صورت گرفت؟
روزی امام حسن عسکری عمه ی خود را نزد خود فرا خواند واز او خواست افطار را میهمان اوبا شد شب هنگام خواب ایشان در آنجا خوابیدند در نیمه شب خدا امام زمان را به نرجس خاتون هدیه داد.هنگام متولد شدن امام زمان (عج) نوری از ایشان به سمت آسمان درخشید و پرنده های سفید رنگ از آسمان به زمین آمده و بال های خود را با آن حضرت تبرک می کردند .
با خرید حداقل 3 میلیون تومان از مزایای خرید با قیمت عمده بهره مند شوید.
فلسفه غیبت امام مهدی(عج) در چیست؟
منظور از غیبت امام پنهان شدن آنحضرت در غار و زندگی دور از مردم نیست، بلکه آنحضرت در بین مردم رفت و آمد میکنند، و مانند دیگر انسان هادراجتماع، یک زندگى عادى دارند، حضرت مردم را میبینند و آنها را میشناسند مردم نیز حضرت را میبینند، ولی ایشان را نمیشناسند و نمیدانند که ایشان همان امام موعود موعود هستند تا زمانی که ظهور فرا برسد و ایشان خود را به عنوان امام امت و پیشوای شیعیان و مسلمین جهان، به مردم معرّفى کنند زیرا امر غیبت به فرمان خداست و هرگاه صلاح بداند این امر رخ خواهد داد.
چهره و سیمای آن امام چگونه است؟
پیامبر اکرم(ص) و ائمه بزرگوار درباره ی ویژگی های چهره و اخلاقی ایشان مطالبی ذکر کرده اند.حضرت امام رضا علیه السلام در توصیف سجایای اخلاقی ایشان می فرمایند: «قائم آل محمد(عج) هاله هایی از نور چهره زیبای او را احاطه کرده است رفتار معتدل و چهره شادابی دارد. از نظر ویژگی های جسمی شبیه ترین فرد به رسول خدا(ص) است. نشانه خاصّ او آن است که گرچه عمر بسیار طولانی دارد، ولی از سیمای جوانی برخوردار است؛ تا آن جا که هر بیننده ای او را چهل ساله یا کمتر تصور می کند. از دیگر نشانه های او آن است که تا زمان مرگ با وجود گذشت زمان بسیار طولانی هرگز نشان پیری در چهره او دیده نخواهد شد».
چرا امام را حجت خدا بر روی زمین می خوانند؟
بزرگان و روسای شیعه به حضور امام عسکری علیه السلام رسیدند تا درباره جانشینی و خلافت آن حضرت سوال بپرسند تا از وجود اختلاف درباره ی امامت در آینده پیشگیری کنند؟ پس از ساعتی امام علیه السلام فرمودند: شما آمده اید تا درباره حجت خدا بر روی زمین و امام پس از من بپرسید. امام فرمودند: بعد از من پیشوای شما و جانشینم فرزند من است ونجات دهنده شما خواهد بود (در آن هنگام امام در حالیکه که چهره اش نورانی بود و درخشندگی خاصی داشت وارد شد) مواظب باشید پس از من در دین دچار آشفتگی نشوید…
دوران زندگی امام زمان حضرت مهدی (عج) شامل چند دوره است؟
دوران زندگی ایشان به چهار دوره تقسیم می شود:
1) از تولد تا غیبت:
امام زمان (عج) پس از تولد تا پنج سالگی زیر نظر پدر بزرگوارشان امام عسکری علیه السلام به صورت نیمه مخفی زندگی می کردند . کار بسیار مهم آن حضرت در دوره معرفی امام زمان به عنوان امام امت به بزرگان شیعه تا در آینده دچار اختلافی نشوند. از این زمان به بعد غیبت صغری آغاز شد.
2) غیبت صغری آن حضرت
این دوره از سال ۲۶۰ ق پس از شهادت حضرت امام حسن عسکری علیه السلام آغاز و تا سال 329 ق ادامه پیدا کرد. در این دوره امام زمان از طریق چهار نایب و جانشین خود به ادامه امور مسلمانان می پرداختند.
3) دوره غیبت کبری امام زمان
این دوران از سال 329 ق شروع شد و تا زمانی که خدا بخواهد ادامه دارد پاسخ به پرسش ها و احکام مردم در این زمان به عهده ی نایبان و جانشینان عام آن حضرت است.
4) دوره حکومت امام زمان حضرت مهدی (عج):
امام زمان حضرت مهدی (عج) ،پس از ظهور بنابر احکام و قواعد اسلامی حکومت واحد جهانی را ایجاد خواهند کرد تا در سایه ی آن تمام جهان پر از عدل و داد شود.
ویژگی های علمی حضرت کدامند؟
.حضرت مهدي صاحب علم و حكمت فراوان است و دارنده ذخاير پيامبران است .هنگام ظهور به کعبه (خانه ی خدا ) تکیه خواهد کرد و پرچم پيامبر ( ص ) را در دست راست قرارمی دهد و دين خدا را زنده احیا خواهد کرد و احكام الهي را در سراسر جهان جاری و ساری خواهد کرد.حضرت مهدي ( ع ) در برابر خداوند و جلال و بزرگی خداوند فروتن خاشع است . خدا و عظمت خدا در وجود او نمایان است و همه هستي گوش به فرمان اویند. مهدي ( ع ) پاکیزه است و عادل. حق کسی را ضایع نمی کند و حق مظلوم را به او باز می گرداند. در حكومت او ، کسی ناراحت نیست مگر آنجا كه حد خدايي جاري گردد.
در زمان حكومت مهدي ( ع ) حکومت جباران ستمگران و مستکبران ، منافقان و… ، نابود می گردند. مرکز حکومت انقلابی آن حضرت شهر مكه خواهد بود.در نخستین قیام او ، …بعضی به او روی می آورند ، بعضی بااوجنگ كنند، درنهایت ، جز حكومت و سياست عادله قرآني، در جهان ادامه پیدا نخواهد کرد .در زمان حكومت مهدي ( ع ) همه مردم باسواد خواهند بود، تا آنجا كه بانوان بتوانند در خانه ها با كتاب خدا و سنت پیامبر ( ص ) داوری و قضاوت كنند . در آن زمان ، قدرت عقلي مردم افزایش می یابد وخرد های مردم به کمال می رسد.مهدي ( ع ) فریادرس تمام بیچارگان عالم است در زمان ایشان وفور نعمت فراوان خواهد شد.ویرانی وجود نخواهد داشت و عدل و داد در سرتاسر این جهان پایدار خواهد شد
چرا به حضرت لقب مهدی داده اند؟
چون امام زمان کسی خواهد بود که برای برپایی عدل و نابودی ظلم در جهان اقدام خواهند کرد از اینرو به ایشان لقب مهدی یعنی هدایت گر داده شده است. خلافت عباسی چون از این موضوع باخبر بودند و وجود چنین کسی را برای خود خطری می دانستند، زمان تولد امام زمان (ع)سعی داشتند تا ایشان را در آغاز تولد به شهادت برسانند. به همین دلیل تولد شان در شرایط متفاوتی بطور مخفیانه صورت گرفت.
اصحاب و یاران ایشان را در زمان غیبت چه کسانی تشکیل می دهند؟
1. عثمان بن سعيد عمرو (متوفى بسال 265 ق.).
2. محمد بن عثمان عمرو (متوفى بسال 304 ق.).
3. حسين بن روح نوبختي (متوفاى سال 326 ق.).
4. على بن محمد سمرى (متوفى بسال 329 ق.).
اين چهار نفر نماينده امام زمان حضرت مهدی (عج) بودند كه در غيبت صغري، پس از شهادت امام حسن عسکری(ع)، به مدت 70 سال ، واسطه ميان امام زمان حضرت مهدی (عج) و شیعیان حضرت بوده اند.. اين چهار نفر را «نوّاب اربعه» می گویند .یاران حضرت در هنگام ظهور 313 نفر هستند که نخستین لشکریان امام زمان حضرت مهدی (عج) را تشکیل می دهند.امام زمان همیشه به یاد شیعیان و یاران خود هستند به همین دلیل درباره علاقه امام زمان( عج )به شیعیان و یاران خود سخنان مختلفی وجود دارد. امام رضا ع در مورد آگاه بودن امام زمان به احوال شیعیان خود می فرمایند: (هیچ یک از شیعیان ما مریض نمی شود مگر اینکه ما نیز در بیماری آنان بیمار می شویم و اندوهگین نمی شوند مگر اینکه ما نیز در غم آنان محزون می شویم و شادمان نمی گردند مگر اینکه ما نیز به خاطر شادی آنان شادمانیم. و هیچ یک از آنان در مشرق و مغرب زمین از نظر ما دور هستند و هر یک از شیعیان ما که بدهی از او بماند ( و نتوانسته باشد بپردازد بر عهده ی ماست..) از زمان تولد تا زمان غیبت خلفای عباسی که حکومت کردند و باعث آزار ایشان و خاندان بزرگوارشان شدند:
1. مهدى عباسى (255 – 256 ق.).
2. معتمد عباسي (256 – 279 ق.).
3. معتضد عباسي (279 – 289 ق.).
4. مكتفي عباسي (289 – 295 ق.).
5. مقتدر عباسي (295 – 320ق.)
6. متقى عباسى (329 – 333 ق.).
دلایل غیبت و برکاتی که در این مدت نصیب می شود :
1. فراهم شدن زمینه اجرای احکام و قوانین الهی در اجتماع،
2. امید دادن به مؤمنان و منتظران، برای ظهور برپایی عدل الهی
3. تربیت انسان ها و خودسازی و خودشناسی امام زمان(عج) در دوران غیبت مراقب حال یاران خویش است.
4. حفاظت از دین الهی برای اینکه افکار شخصی درآن نفوذ نکند.
5. مردم حتی در زمان غیبت نیز می توانند از هدایت پنهان ایشان بهره مند شوند.
سخن پایانی
هنگامی که امام زمان حضرت مهدی ظهور کند، برخى از سلاطين و حاكمان كشورها در برابر او تواضع کرده و تسلیم خواهد شد و بعضی دیگر با آن حضرت، به مقابله و جنگ بر ميخيزند و پس از درگيري ، شکست خواهند خورد.حكومت آن حضرت، از شرق تا غرب كره زمين را در بر خواهد گرفت. در این مورد حديثي را از امام محمد باقر(ع) است که می فرمایند:
قيام كننده از ما منصور به رعب و مؤيّد به نثر است. زمين از براى او در نورديده شود و گنجهاى پنهان را براى او آشكار كند. سلطنت و حكومت او شرق و غرب را فرا خواهد گرفت و خداوند منان، به دست او دين خود را بر همه دينها غالب گرداند، اگر چه مشركان را خوش نيايد. در روى زمين هيچ خرابى باقى نماند، مگر اين كه آبادش كند و روح اللَّه، عيسى بن مريم از آسمان نازل شده و بر او اقتدا كند و پشت سرش نماز بخواند.